fbpx

Malmöfamiljen flyttade till Thailand och med sig tog de bidragen

2013 lämnade familjen Sverige och flyttade till Thailand. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
2013 lämnade familjen Sverige och flyttade till Thailand. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Malmöfamiljen flyttade till Thailand och med sig tog de bidragen.

Nu misstänks föräldrarna för grovt bidragsbrott då de fått nästan 800 000 kronor utbetalat, skriver Sydsvenskan.

2013 lämnade familjen Malmö och Sverige och flyttade till semesterparadiset Thailand. Med sig tog de alla möjliga svenska bidrag som fortsatte att sättas in på deras konton. Innan Försäkringskassan upptäckte utbetalningarna hade familjen i flera omgångar fått barnbidrag, flerbarnstillägg, sjukersättning och föräldrapenning.

Familjens föräldrar, som fortfarande har en adress i Malmö, misstänks nu för grovt bidragsbrott på 448 424 respektive 347 728 kronor.

Personer som får svenska bidrag trots att de är bosatta utomlands dyker ofta upp i Försäkringskassans fuskkontroller.

Reglerna skiljer sig

– Bor man inte i landet längre faller rätten att få bidrag från det svenska socialförsäkringssystemet, säger Peter Fausö, enhetschef på Försäkringskassan till Sydsvenskan.

Men reglerna mellan de olika bidragen skiljer sig. Barnbidrag och flerbarnstillägg kan bara betalas ut om den sökande bor mer än sex månader under kalenderåret i Sverige.

Sjukersättningen kan till viss del följa med till ett annat land – då det är ett inkomstrelaterat bidrag. Medan föräldrapenningen inte kan betalas ut till utomlandsbosatta.

Hur bidragsfuskare som lämnat Sverige upptäcks finns det olika varianter på. Men det kan exempelvis handla om att barnen inte varit i skolan på flera månader.

Dan Winther
Follow Dan